فهرست مطالب

مطالعات قرآنی و فرهنگ اسلامی - سال ششم شماره 1 (پیاپی 21، بهار 1401)

نشریه مطالعات قرآنی و فرهنگ اسلامی
سال ششم شماره 1 (پیاپی 21، بهار 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/04/26
  • تعداد عناوین: 6
|
  • عنایت شریفی*، مصطفی مرشد سلوک صفحات 1-27

    برای تبلیغ پیام کارآمد، شناخت روش های کارآمد و هم جهت با مضمون آن پیام و نیز برای هدایت یکایک افراد جامعه شناخت فضای فکری آن جامعه ضروری است. از طرفی دیگر شاخص ترین منبع هدایت و رستگاری عالمیان و آدمیان قرآن کریم و عهد جدید می باشد . ازاین رو پژوهش در صدد است با روش توصیفی و تحلیلی، روش های تبلیغی قرآن کریم و عهدجدید را مورد بررسی قرار دهد و دراین باره به این سوال اساسی پاسخ دهد که روش های تبلیغی قرآن با تاکید برنگاه تحلیلی عهدجدید کدامند؟روش های تبلیغی قرآن و عهد جدید در یک تقسیم بندی کلی به روش های شناختی، عاطفی و رفتاری تقسیم می شوند. تبیین جهان بینی و باورها، افزایش سطح علم واگاهی افرادجامعه و حکمت از مهم ترین روش های تبلیغی شناختی و محبت و مهرورزی، موعظه حسنه ،الگوی حسنه و تبشیر و انذار از مهم ترین روش های عاطفی و مجادله احسن، فریضه سازی و قصه گویی ار روش های تبلیغی رفتار می باشند که قرآن کریم و عهد جدید علیرغم شباهت در برخی از این روش ها در بسیاری از روش های تبلیغی با هم تفاوت های بنیادی دارند.و روش های تبلیغی قرآن نسبت به روش های تبلیغی عهدجدید کامل تر و جامع تر می باشند.

    کلیدواژگان: روش های تبلیغی، قرآن، عهدجدید _»تبلیغ
  • روح الله صیادی نژاد*، فاطمه حسن خانی، محمود عباسی صفحات 29-47

    بر خلاف تصور عده ای که کشف معانی موجود در یک متن را وابسته به بررسی لایه های بیرونی آن می دانند گروه دیگر با اعتقاد به وجود انسجام و پیوند تنگاتنگ میان لفظ و معنا، قسمت عمده بازتولید این معانی را در درون خود ساختار قلمداد می کنند. این شیوه که با نام تحلیل ساختارگرایانه شناخته می شود قابل تطبیق بر سوره های قرآن نیز است. در این جستار تلاش شده است با در پیش گرفتن روش توصیفی -تحلیلی به تحلیل سوره فل بر اساس اندیشه ساختارگایان پرداخته شود. نتایج تحقیق حاکی از آن است که غرض خداوند در سوره فیل، تنها از مجرای الفاظ و واژگان منتقل نمی شود بلکه شیوه ارتباط واژگان در یک نگاه بوطیقایی خود القاء کننده اهداف خاص است. اجزای تشکیل دهنده این سوره در سطوح مختلف نشانه ها اعم از صامت ها و مصوت ها، واژگان و ترکیبات با یکدیگر ارتباط تنگاتنگی دارند و همگی در قالب یک مجموعه به هم پیوسته یک هدف کلی را دنیال می کنند و آن ترسیم عاقبت دو گروه حق و باطل از مجرای قدرت نمایی های دو گروه و اثبات قدرت برای یکی و نفی از دیگری است.

    کلیدواژگان: لفظ، محور جانشینی، محور هم نشینی، نقد ساختاری، سوره فیل
  • محمدعلی طباطبایی* صفحات 49-86

    قرآن در دو آیه مختلف، اما با تعبیری تقریبا یکسان، درباره ستون های آسمان ها سخن گفته است؛ ولی ساختار سخن در این آیات به گونه ای است که مفسران در طول تاریخ آن را به دو شکل کاملا متفاوت فهم کرده اند که یکی حاکی از وجود ستون هایی نامریی برای آسمان، و دیگری نافی وجود هرگونه ستونی است. این دو تفسیر، هرچند در ظاهر هر یک مبتنی بر تحلیل های ادبی خاص خودشان هستند، اما بررسی های این مقاله نشان می دهد که پذیرش یا رد هر کدام از دو تفسیر فوق، بیشتر از آنکه متکی به قواعد ادبی باشد، مبتنی بر نظریاتی پیشینی در حوزه های کلام و کیهان شناسی و نیز رابطه میان این دو حوزه است. بنابراین، با گذر زمان و وقوع تغییرات یا اصلاحاتی در هر یک از دو حوزه فوق یا ارتباطات میان آنها، چگونگی تفسیر آیه دستخوش تحولاتی جدید می شود. این مقاله با رویکرد تاریخی به بررسی چگونگی وقوع این تحولات تفسیری بر اثر تحولات کلامی و کیهان شناختی در طی چهارده قرن گذشته می پردازد و نشان می دهد که این تحولات را می توان در سه دوره تاریخی مجزا بر اساس تحولات رخ داده در کلام و کیهان شناسی طبقه بندی کرد.

    کلیدواژگان: تفسیر، ستون های آسمان، کلام، کیهان شناسی
  • فاطمه آبادی، فتحیه فتاحی زاده*، آزیتا افراشی صفحات 87-115

    بر اساس نظریه استعاره مفهومی، مفاهیم انتزاعی بر اساس مفاهیم تجربه پذیر درک می شوند. در قرآن کریم نیز شواهد گسترده ای از این گونه مفهوم سازی، وجود دارد. در پژوهش حاضر، پیکره ای شامل 129 آیه مرتبط با مفاهیم شیطان/ابلیس، با هدف تحلیل الگوی مفهوم سازی شیطان در قرآن بر مبنای طرح واره نیرو مطالعه شده است. بررسی ها نشان داد که در قرآن انواع هفتگانه طرح واره نیرو در مفهوم سازی شیطان به کار رفته و علاوه بر آن نیروی مسلط جهت مند نیز معرفی شده است. طرح واره نیرو، شیطان را از دو منظر مفهوم سازی کرده است: 1- درحالی که شیطان تصویری قدرتمند و غالب از خود ارایه می دهد، خداوند او را به صورت منبع نیرویی بی اثر به تصویر می کشد. 2- درحالی که شیطان با زیبا جلوه دادن پیامدهای کفر، انسان را به تبعیت از خود سوق می دهد، قرآن با تکیه بر تجربیات نامطلوب انسان از مفاهیمی هم چون گم شدن، برخورد با مانع، از دست دادن تعادل و مانع در مسیر، شیطان را عامل پیامدهایی مشابه، معرفی و به این ترتیب تصویری منفی و نامطلوب در ذهن فرد/جامعه از تبعیت از شیطان ایجاد می کند که مانع از گرایش به سمت شیطان خواهد شد.

    کلیدواژگان: شیطان، ابلیس، طرح واره نیرو، قرآن کریم، مفهوم سازی
  • احمد قرایی سلطان آبادی* صفحات 117-143

    در حیطه علوم مختلف، حدود سه معنای اصلی از تجربه اراده شده است:تجارب علمی وآزمایشگاهی،تجارب عرفانی و تجارب زیسته هر انسان که در طول عمرش شکل می گیرند و بخشی از مبانی فکری و پیش فرضهای ذهنی او می شوند. به روش توصیف و تحلیل در این جستار، کارکرد وجایگاه تجارب فوق به مثابه یک منبع تفسیری نزدمفسران مسلمان بررسی گردید و این نتایج بدست آمد که موضوع ظرفیت معرفتی تجارب بشری نزدمفسران مسلمان به عنوان یک منبع مستقل زیاد مطرح نبوده است، فقط اینکه به تناوب روزگار، از تجارب مبتنی بر حس و مشاهده مستقیم امور و تجارب ناشی از کشف و شهودهای عرفانی سخن به میان آمده است و در مقام عمل، مواردی در تفاسیر فریقین وجود دارد که برای مثال در تبیین علت برخی از احکام شرعی، اثبات یا نفی بعضی دیدگاه ها، شناخت بهتر محیط و افراد، ابزاری برای تفکر و عبرت و پندگیری به تجارب علمی و عملی بشر استناد کردند. اما از تجارب زیسته هر فرد به عنوان یک منبع تفسیری کمتر یاد کردند. حال آنکه، تجارب زیسته بشر قلمرو وسیعی از معلومات و اطلاعات را در خود دارد که به مفسران قرآن، امکان مواجهه واقع بینانه و تفسیر آیات بر محور تجربیات خود و دیگران را عطا می کند.

    کلیدواژگان: قرآن کریم، تجارب زیسته، بشری، منبع تفسیری
  • حمید مروجی طبسی*، محمدعلی رضایی اصفهانی، رحمان عشریه صفحات 145-176

    عنوان جهاد کبیر در آیه «فلاتطع الکافرین وجاهدهم به جهادا کبیرا»(فرقان:52) آمده است. باتوجه به مکی بودن سوره فرقان و سیاق آیات مکی، جهاد کبیر، بسته جامعی از راهکارهای غیرنظامی مقابله با دشمنان است که جامعه اسلامی را در برابر هرگونه تهاجم و تسلط غیرنظامی، مصون می سازد. رسیدن به معنای «الکافرین» در آیه جهاد کبیر، مسیله اصلی این پژوهش بوده؛ چرا که این آیه فرمان به عدم پیروی از آنان در مسیر انجام جهاد کبیر نموده است. هدف از انجام این پژوهش، ضمن بررسی نظرات مفسران فریقین در تبیین مفهوم کافر، ارایه نتایج تحقیق به آحاد جامعه اسلامی و مسیولان آن است تا در تصمیم سازی ها وتصمیم گیری ها مبنای عمل قرار گیرد. طبق یافته های این پژوهش، «کافر» در آیه جهاد کبیر به معنای کلی «دشمن فعال علیه منافع جامعه اسلامی» و شامل افراد و گروه های ذیل می شوند: مشرکان(منکران)، کافران اهل کتاب(ذمی و غیرذمی)، معاندان، منافقان، کافران مرتد، زنادقه(کافران جحود) و کافران حربی(منکران). در نتیجه مسیولان جامعه اسلامی موظف اند صرفا با تکیه بر داشته های جامعه دینی خود با رویکرد جهاد کبیر اقدام به برنامه ریزی و انجام امور نمایند. روشی که در این تحقیق برای رسیدن به مطلوب از آن استفاده شده، روش تحقیق موضوعی درون قرآنی و مطالعه تطبیقی میان تفاسیر شیعی و اهل تسنن است.

    کلیدواژگان: قرآن کریم، جهاد کبیر، کافر، عدو، اطاعت، آیه 52 سوره فرقان
|
  • Enayat Sharifi *, Mostafaم Morshid Soluk Pages 1-27

    The aim of the present research is to describe the preaching methods of the Holy Qur'an with an analytical view of the New Testament. The present research tries to answer the basic question about this with a descriptive and analytical method, what are the similarities and differences between the Qur'an and the New Testament in preaching methods? The preaching methods of the Holy Quran and the New Testament are divided into cognitive, emotional and behavioral methods in a general division. Clarifying the world view and beliefs, increasing the knowledge and awareness of people in the society and wisdom are the most important cognitive methods and love and kindness, good preaching and warnings are the most important emotional methods and arguments for the best, creating duties and telling stories from They are the most important behavioral methods. The Qur'an and the New Testament are somewhat similar in cognitive methods in terms of beliefs, worldview in the field of prophecy and resurrection, as well as in the methods of increasing knowledge and wisdom, but they are fundamentally different in the field of monotheism, and in emotional methods; Affection and kindness, modeling and evangelism are fundamentally different, but they are somewhat similar in the field of preaching and in behavioral methods; Ahsan's argument and Farizazi are somewhat similar, but they are different in the way of telling stories.

    Keywords: Advertising Methods, New Testament, Quran, Ad
  • Rouhollah Saiiady Nezhad *, Fatemh Hasankhanii, Mahmoud Abbasi Pages 29-47

    In the ideas of linguists, there is jointly an element of meaning, and what distinguishes these thoughts is the quality of discovery and extraction of those meanings.Another group, with the belief in the coherence and closely link between literal and meaning, consider the majority of the reproduction of these meanings within itself.According to the article's limitation, in this research work, it has been attempted to discuss the scope of the short elephant surah and in descriptive-correlation method to obtain accurate results of the research.According to the article's limitation, in this research work, it has been attempted to discuss the scope of the short elephant surah and in descriptive-correlation method to obtain accurate results of the research.The components of this surah at different levels of symptoms, including consonants and influences, vocabulary and compounds, are closely related to each other, and all in the form of an interconnected collection make a general goal, and it draws two groups of right and falsehood of the power duct

    Keywords: word, succession axis, coexistence axis, Structural Critique, Surah Fil
  • Mohammad Ali Tabatabai * Pages 49-86

    The pillars of the heavens have been articulated in the Quran in a manner that has enabled the commentators throughout history to interpret it in two completely different ways, one indicating the existence of invisible pillars for the heavens, and the other denying the existence of any pillar for them. Although these two interpretations are apparently based on their own literary analyzes of the text, the studies of this article show that the acceptance or rejection of either of the above two interpretations is based on prior theories in the fields of theology and cosmology as well as the relationship between the two, rather than on literary rules. Therefore, with the passage of time and the occurrence of changes or corrections in each of the above two areas or the relations between them, the interpretation of the verse undergoes new revisions. With a historical approach, this article examines how these interpretive developments occurred as a result of theological and cosmological developments over the past fourteen centuries and shows that these developments can be classified into three distinct historical periods related to the developments of theology and cosmology.

    Keywords: Tafsir, pillars of the heaven, theology, cosmology
  • Fatemeh Abadi, Fathiyeh Fattahizadeh *, Azita Afrashi Pages 87-115

    According to conceptual metaphor theory, abstract concepts are understood based on experiential concepts. There are many types of this kind of conceptualization in the Holy Quran. In this study, 129 verses related to the concepts of Satan / Iblis were studied with the aim of analyzing the pattern of conceptualization of Satan in the Qur'an based on the force schema that plays a central role in human physical experiences. Studies show that in the Quran, seven types of force schemas are used, and in addition, another type of force is introduced as the dominant directional force. The force scheme conceptualized Satan from two perspectives: 1- While Satan presents a powerful and dominant image of himself, God presents him as an ineffective source of power. 2- Satan leads man to obedience by showing ugly deeds beautifully, but the Qur'an, relying on man's undesirable experiences of getting lost, encountering obstacles, and losing balance, introduces Satan as the cause of similar consequences and a negative image. It creates undesirable in the mind of the individual/society from following the devil, which will prevent the tendency towards the Satan

    Keywords: Satan, Iblis, Force Scheme, Holy Quran, conceptualization
  • Ahmad Gharaee * Pages 117-143

    In the field of various sciences, there are about three main meanings of the experience of the will: scientific and laboratory experiences, mystical experiences and lived experiences of each person that are formed during his life and become part of his intellectual foundations and mental assumptions. Through the method of description and analysis in this paper, the function and position of the above experiences as an interpretive source for Muslim commentators was examined and it was concluded that the issue of epistemological capacity of human experiences among Muslim commentators has not been raised as an independent source. The periodicity of times, experiences based on sense and direct observation of affairs and experiences resulting from mystical discoveries and intuitions have been discussed, and in practice, there are cases in the interpretations of the two parties, for example, in explaining the cause of some religious rulings, proving or denying Some views, citing a better understanding of the environment and individuals, as a tool for thinking and learning, relied on human scientific and practical experiences. But they did not mention each person's lived experiences as a source of interpretation. ..

    Keywords: The Holy Quran, lived experiences, the human, Interpretive source
  • Hamid Moraveji Tabasi *, Mohammadali Rezaei Isfahani, Oshriyeh Oshriyeh Pages 145-176

    The title of Great Jihad is mentioned in verse 52 of Surah Al-Furqan. Reaching the meaning of "infidels" in the verse of the Great Jihad has been the main issue of this research; Because this verse commands not to follow them in the path of great jihad.The purpose of this study, while examining the views of the commentators of the two sects in explaining the concept of infidel, is to present the results of the research to the officials of the Islamic community. According to the findings of this study, "infidel" in the verse of the Great Jihad in the general sense of "active enemy against the interests of the Islamic society" and includes the following individuals and groups:The polytheists, the infidels of the Book, the opponents, the hypocrites, the apostates, the heretics and the military infidels. As a result, the officials of the Islamic society are obliged to plan and carry out affairs only by relying on the resources of their religious community with the approach of the Great Jihad. The method used in this research to achieve the desired is the method of intra-Quranic thematic research and comparative study between Shiite and Sunni interpretations.

    Keywords: Holy Quran, Great Jihad, Infidel, Enmity, Obedience, verse 52 of Surah Al-Furqan